Gotowana kawa według Kuchni Pięciu Przemian

Lubisz eksperymenty? Poświęć chwilę na ciekawą wersję kawy i zaskocz gości

Ciekawą wersją dla posiadaczy większej ilości czasu, jest ugotowanie (tak – ugotowanie) kawy według Kuchni Pięciu Przemian. Kuchnia ta opiera swoje przekonania o naturalną i tradycyjną medycynę chińską. Według Kuchni Pięciu Przemian, kawę powinno się przygotowywać gotując ją, oraz dodając odpowiednie składniki w określonym czasie. Składniki musza składać się z 5 elementów: ziemia (smak słodki), ogień (smak gorzki), wody (smak słony), drzewa (smak kwaśny), metalu (smak ostry).

Jak ją przygotować?

Do garnka wlewamy 750 ml wody (na dwie porcje kawy), następnie dodajemy:

łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki mielonego imbiru,
4 goździki, ziarenko kardamonu,
szczypta soli himalajskiej,
kilka kropli cytryny,
kawa naturalna zmielona,
miód.

Bardzo ważne jest zachowanie dokładnie tej kolejności, z odstępami między jednym a drugim dodatkiem 2 minut czasu. W momencie, gdy dodamy już wszystkie przyprawy, kawę należy gotować jeszcze przez 5 minut. Powodzenia!

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Blog